Wat verandert er in 2024 voor de zzp’er in de zorg?

Veel van onze medewerkers werken als zzp’er in de zorg, we zien ook dat er steeds meer zorgprofessionals als zzp’er in de zorg gaan werken. Als zzp’er ben je flexibel en werk je wanneer het jou uitkomt. Daarnaast kun je als zzp’er ervaring opdoen bij verschillende organisaties, ideaal als je je wilt ontwikkelen en je je netwerk uit wilt breiden.

Maar niet alle zzp’ers handelen daadwerkelijk als zelfstandige ondernemers. Er is een toenemende vraag naar duidelijkheid over wie als een schijnzelfstandige wordt beschouwd en wie als een echte zelfstandige ondernemer geldt.

Het huidige kabinet heeft daarom plannen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en zorgprofessionals die feitelijk in dienstverband werken, weer terug in loondienst te krijgen. In 2024 en 2025 worden er concrete maatregelen ingevoerd om dit te realiseren en duidelijk onderscheid te maken tussen ondernemers en niet-ondernemers. Benieuwd wat dit voor jou als zzp’er betekent? Hieronder leggen we het je uit.

Veranderingen in 2024

Vanaf 1 juli 2024 gaat het ‘Fiscaal kader zzp zorg’ van start. Dit kader dient als een gedragscode waarmee zorgorganisaties zzp’ers op een veilige manier kunnen inhuren. In ruil daarvoor moeten zzp’ers in de zorg aan de bepaalde eisen voldoen, met onder andere als doel om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De precieze eisen moeten nog worden vastgesteld, maar het is al wel bekend dat het neerkomt op verantwoord zelfstandig ondernemen in de zorg. Hierbij moet rekening worden gehouden met de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid is een begrip dat verwijst naar de situatie waarin een zzp’er eigenlijk als werknemer werkt, terwijl hij of zij officieel als zelfstandige wordt beschouwd. Dit kan gebeuren als je als zzp’er te afhankelijk bent van één opdrachtgever, weinig ondernemersrisico loopt, of als je een langdurige arbeidsrelatie hebt die verdacht veel lijkt op een normaal dienstverband. En waarom is dit een probleem? Omdat het leidt tot oneerlijke concurrentie tussen zzp’ers en werknemers in loondienst, en dat heeft weer gevolgen voor zaken als sociale zekerheid en arbeidsrechten.

Wat betekent het nieuwe Fiscaal kader concreet voor jou als zzp’er?

Concreet betekent het ‘Fiscaal kader zzp zorg’ dat wij als uitzendbureau voor zorgpersoneel vanaf volgend jaar hogere eisen moeten stellen aan een samenwerking met een zzp’er in de zorg. Als je als zorgprofessional als zzp’er wilt blijven werken, is het van belang dat je aan het Fiscaal kader zzp zorg voldoet. Op dit moment wordt er door de overheid hard aan dit kader gewerkt. Zodra bekend is wat het kader precies inhoudt, brengen je hier natuurlijk van op de hoogte.

Heb je nog vragen over de nieuwe regels in 2024 voor zzp’ers in de zorg? Neem gerust contact op!